Zomerbanden

Onze zomers worden steeds warmer en droger. Elk jaar worden weer nieuwe records verbroken en nemen de dagen dat we van een hittegolf kunnen spreken, toe. Dat kan vervelend zijn voor ons, maar ook voor onze autobanden. Eigenlijk hebben banden veel eerder last van de warmte dan wij. En dan zijn er ook nog de typisch Hollandse zomerdagen, waarin de temperatuur opeens flink keldert of de regen met bakken uit de hemel komt. Deze schommelingen vinden banden ook niet altijd even fijn. Belangrijk dus om ook in dit jaargetijde goed voor ze te zorgen!

Moderne auto’s hebben tegenwoordig veel meer vermogen dan de auto’s van 10 tot 15 jaar geleden en alleen daarom is het al noodzakelijk dat je banden onder je auto monteert die in de zomermaanden, ook als het extreem heet is, voldoende grip bieden. Voor zomerbanden gebruiken de bandenfabrikanten een hard loopvlakrubber met grondstoffen die de banden bestand maken tegen hoge temperaturen, weinig rolweerstand opleveren en toch voldoende grip bieden.

Dit loopvlakrubber heeft echter ook een nadeel. Bij een temperatuur onder de  7°C verliezen zomerbanden hun grip. De beste oplossing is dan ook om in de winter op winterbanden te rijden en in de zomer op zomerbanden.

Een goede zomerbandenset is geen overbodige luxe!
Het is slim om op tijd een afspraak bij onze garage te maken om je banden te wisselen. Heb je thuis geen ruimte om de winterbanden op te slaan? Wij wel! We bewaren de winterbanden graag voor je in ons depot, tot je ze weer nodig hebt. 

Onderhoud je banden’ is niet zomaar een loze kreet. Tijdig onderhoud zorgt namelijk voor:
– Langere levensduur van je banden (minder slijtage)
– Betere wegligging van het voertuig
– Betere stuurgevoeligheid
– Lager brandstofverbruik

Kortom, goed onderhouden banden bevorderen jouw veiligheid op de weg en uiteindelijk scheelt het ook in je portemonnee.
Kom snel bij ons langs!

Tips van BandenProf voor goed bandenonderhoud in de zomer

In de zomer verandert de bandenspanning constant. Is het voertuig in beweging, dan worden de banden warmer en zetten het rubber en de lucht binnenin uit. Staat de auto stil, dan gebeurt het omgekeerde. Teveel verschillende weersinvloeden kunnen leiden tot te hoge spanning en daardoor onverwachte schade aan de banden. Overspanning zorgt er ook voor dat je minder grip hebt en je banden sneller slijten. Zorg er bij de controle wel voor dat de banden ‘koud’ zijn; dat wil zeggen minder dan 5 km gereden. Warmere banden zorgen voor een hogere gemeten spanning.

In plaats van lucht kun je de banden ook laten vullen met stikstof. Dit vermindert het spanningsverlies. Je hoeft de banden dan ook niet zo vaak te controleren. Ook voor camper- en caravaneigenaren is dit een optie om over na te denken; ook met een stevige lading blijven je banden goed op spanning.

Ze zijn klein, maar daarom niet minder belangrijk: de ventielen. Zorg ervoor dat ze in de juiste conditie zijn en dat de ventieldopjes goed passen. Zo weet je zeker dat er geen vuil bij het binnenventiel komt en de lucht niet uit het ventiel kan ontsnappen.

Dat het profiel minder wordt of je banden misschien wel scheuren hebben, zie je niet als je ’s ochtends gedachteloos in je auto stapt. Neem dus af en toe een moment om al je banden af te gaan en ze te controleren op eventuele scheuren of slijtage. Doe dit in elk geval standaard vóór het zomerseizoen. De profieldiepte kun je regelmatig door BandenProf laten controleren.

Zit je onverhoopt toch met een lekke band, dan is het reservewiel je redding. Zorg ervoor dat je deze bij je hebt als je op pad gaat en neem hem mee in de spannings/luchtdrukcontrole.

Zoek je een kundige bandenspecialist voor het monteren van jouw zomerbanden? BandenProf wisselt snel en effectief jouw zomer- en winterbanden. Ook balanceren wij ze direct voor je uit, terwijl jij in de tussentijd even kunt genieten van een kopje koffie of thee. Wij doen er alles aan om jou weer ontspannen en veilig de weg op te kunnen sturen.

Hulp nodig of vragen? De BandenProf-experts helpen je graag verder. Met servicepunten in heel Nederland zit er vast wel een BandenProf bij u in de buurt. Klik hier om het dichtstbijzijnde servicepunt te zoeken.