Schokdempers

Als je merkt dat de vering van jouw auto minder wordt, dan is het slim om je schokdempers even na te laten kijken. Want ook de werking van dit auto-onderdeel heeft effect op je banden. Heb je goede schokdempers, dan verkorten ze de remweg en slijten je banden minder snel. Natuurlijk dragen ze ook bij aan een hoger rijcomfort.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat te veel voertuigen in Europa over slechte schokdempers beschikken. De reden is gemakkelijk te verklaren; de slijtage ontstaat heel geleidelijk, waardoor de bestuurder onbewust zijn of haar rijstijl aanpast. Hierdoor vormen slecht functionerende schokdempers vaak een gevaar voor de bestuurder én andere weggebruikers.

Goede schokbrekers zorgen ervoor dat jouw auto onder alle omstandigheden contact houdt met het wegdek. Het grote voordeel daarvan is dat jij en de andere inzittenden veilig en comfortabel reizen. Wanneer je schokdempers versleten zijn, dan beïnvloedt dit niet alleen de wegligging, maar ook de remweg van jouw auto. Het is dus zeer belangrijk om de conditie van je schokdempers in de gaten te houden.


Een simpele test die je zelf kunt doen, is je autobanden even nalopen. Vertonen deze ongelijkmatige slijtage, dan kan dat een teken zijn dat er iets aan de schokdempers mankeert. Een ander trucje is om buiten de auto te gaan staan en een van de hoeken naar beneden te duwen. Deint je auto bij het loslaten, dan is dit ook een signaal. Bij bijvoorbeeld het sturen in de bochten, het remmen en rijden op onregelmatig wegdek zou je ook kunnen merken dat ze niet meer in orde zijn. Kom dan snel bij ons langs. BandenProf controleert met alle liefde of jouw schokdempers aan vervanging toe zijn en doet dat uiteraard helemaal gratis!