Koppeling

Weet je het nog? Bij het halen van je rijbewijs drukte de instructeur je altijd op het hart je voet van het koppelingspedaal te halen omdat anders de koppeling te snel zou slijten. Zo leerden we dat de koppeling belangrijk was om goed te leren autorijden. 

Zit je achter het stuur, dan zie je alleen het koppelingspedaal en de versnellingspook. Als bestuurder zorg jij voor een goede wisselwerking tussen die twee. Maar daarachter gaat heel wat technisch vernuft schuil. De koppeling is, simpel gezegd, de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak. De koppelingsplaat, de drukgroep en het koppelingslager vormen samen de drie onderdelen die ervoor zorgen dat je naar een lagere of hogere versnelling kunt schakelen. Maar iedere keer dat je de koppeling gebruikt, treedt er slijtage op. Laat je de koppeling te langzaam of onvoldoende opkomen – slippen noemen we dat –  dan gaat de slijtage harder. 

Als je geluk hebt, gaat een koppeling een autoleven mee. Maar dat is helaas niet altijd het geval. In de praktijk zijn jouw rijgedrag en de omstandigheden waaronder je rijdt medebepalend voor hoe snel de koppeling aan vervanging toe is. Sta je vaak in de file, maak je veel stadskilometers of rijd je vaak met een aanhanger of caravan, dan zal de koppeling sneller slijten. Ook sportief rijgedrag zorgt voor vroegtijdige slijtage. En, je rijinstructeur had gelijk: als je te vaak je voet op het koppelingspedaal houdt, heeft dat invloed op het slijtageproces. 

Hoe weet je nu of je koppeling aan vervanging toe is?
Als je merkt dat je de koppeling bij het wegrijden verder moet laten opkomen dan je gewend bent, is dit een teken dat er iets aan de hand is. Een ander signaal is het langzaam van jouw plek komen terwijl de motor wel een hoog toerental heeft. Ook kan het voorkomen dat het koppelingspedaal trilt of dat je krakende of ratelende geluiden hoort bij het schakelen of het wegrijden.

Bij BandenProf hebben we alle kennis over koppelingen en versnellingsbakken in huis. Heb je problemen met je koppeling of schakelt je versnellingsbak slecht, kom dan even naar onze vestiging en wij lossen het probleem voor je op.