Balanceren

Last van een trillend stuur? Da’s vaak een grote ergernis, vooral als dit op lage snelheid gebeurt. De trillingen kunnen erger worden als je met een hogere snelheid gaat rijden. Mogelijk voel je dat zelfs in je stoel of produceert je dashboard een hinderlijk, zoemend, geluid. Vaak is dit het signaal dat je banden en/of wielen niet goed in balans zijn. Onbalans vermindert niet alleen je rijplezier maar heeft ook invloed op de verkeersveiligheid. Veelvoorkomende effecten zijn:

– Minder grip op de weg
– Versnelde slijtage en onregelmatige slijtageplekken op de banden
– Vroegtijdige slijtage van alle stuurdelen en ophanging, vooral de schokdempers
– Hoger brandstofverbruik
– Minder comfort/vermoeidheid bij langere ritten

Mogelijke oorzaken van trillingen
 

– Onbalans in de banden en/of wielen
– Hoogteslag in je banden
– Kromme wielen
– Breuk in het karkas van de band 

De oplossing 

Vaak kunnen wij met onze moderne apparatuur het probleem direct oplossen; een afspraak maken is niet nodig. Van maandag tot en met zaterdagmiddag kun je gedurende de week bij ons terecht  voor een nauwkeurige wielbalanceerservice. Onze vakbekwame technici zorgen ervoor dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen, bij alle snelheden. Hoe ze dat doen? Door de banden en wielen in balans te brengen. Dan krijg je namelijk weer een optimale gewichtsverdeling van de band. Daar zijn drie manieren voor:

– Statisch balanceren 
– Dynamisch balanceren
– Krachtvariatie 

BandenProf maakt meestal gebruik van de laatste twee methoden omdat ze nauwkeuriger zijn. Als autobezitter kun je de banden en wielen het beste tweemaal per jaar laten balanceren.

Trouwens: de termen ‘balanceren’ en ‘uitlijnen’ worden nogal eens door elkaar gebruikt maar betekenen niet hetzelfde. Meer weten over uitlijning? Kijk dan op deze pagina.